PeJóM-VIDEÓ

Minek a videós?

"Minek a videós?" - tehetjük fel a kérdést - "amikor a mai világban már mobil telefonnal is készíthetünk felvételt". De vajon elég jók az így készített videók az élet fontos eseményeinek megörökítésére?

Esküvő vagy egyéb családi illetve kulturális események megörökítésére felkérhetünk bárkit akinek van egy amatör kamerája és egy kis tapasztalata. Azonban mielőtt ezt tennénk fontuljuk meg az alábbiakat:

  • Ha olyan emberre bízuk a feladatot aki érintett az eseményben (pl.: rokon, barát az esküvőn illetve vendég a képkiállításon, táncfellépésen) elveszük tőle a felhőtlen szórakozás élményét - a videózással lesz elfoglalva.
  • Kérjünk referencia anyagot és figyeljük meg, hogy a kép mennyire remeg, a hang mennyire tiszta és érthető. Én a kép stabilitására egy speciális hordozható álványt használok, a hang tisztaságára pedig csiptető mikrofont. Fontosnak tartom, hogy az esküvőn elhangzott "Igen" visszahallható legyen a videón is.
  • Egy videó elkészítésének egyharmad része a helyszini felvétel a többi az utómunka - vágás, zenei aláfestés, menü valamint DVD tok és lemez borító készítés. Lesz ideje a felkért barátnak/rokonnak mindezt megcsinálni a mindennapi munkája mellett?
  • Esküvő esetében fontos, hogy a fehér ruha fehér legyen. Ez könnyen elérhető nyilt, napos helyen a kamera automatikus beállításával. Zárt helyen, ahol gyenge a megvilágítás, már sokkal nehezebb. Ilyenkor a fehér dolgok halvány kék vagy barna árnyalatott kapnak a felvételen. Tisztában kell lenni az úgynevezett fehér egyensúllyal. Én, ha csak lehet, még a munka megkezdése előtt megnézem a helyszint, így már a redezvény előtt tudom, milyen beállítással kell dolgoznom.

Amennyiben úgy dönt szakemberre bízza a videó elkészítését - az elérhetőségeim itt találhatóak meg.